mozzarella na słodko

Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a gruntownie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równolegle nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesłychanie reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

dania z mozzarellą   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

galbani

Skąd w takim razie wziąć innowacyjny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – rzeczywiście należałoby dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.