Bardzo wielu ludzi stara się doceniać dobre jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji , a także próbować różnych smaków, które przychodzą do nas z najdalszych zakątków świata. I dlatego też dużym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja serwująca sushi. Przekąski tego typu są wybierane przez bardzo dużą ilość osób i dlatego restauracje, które je serwują zaczynają powstawać w wielu regionach. Staramy się zwracać uwagę na to, jakie posiłki jemy , a także w jakich lokalach się stołujemy, dlatego bardzo często chodzimy do takich restauracji. W dzisiejszym świecie coraz częściej smaki i zapachy z różnych krajów są dostępne dla wszystkich. W restauracji tego rodzaju można skosztować wspaniałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Ludzie zaczynają delektować się posiłkami , a także pragną jak najczęściej kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest teraz koniecznością, lecz musi sprawiać przyjemność , dlatego powinniśmy znaleźć taki smak, który sprawi nam przyjemność. Sushi to dzisiaj jedno z częściej wybieranych dań, które znajdzie amatorów w wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie definiowane jako danie z surowej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi oznaczało metodę konserwowania ryb. Współcześnie sushi można podzielić na dwie kategorie – potrawy dopasowanego do upodobań europejskich, oraz opcji azjatyckiej. Co jest różnicą? Głównie selekcja elementów dania. Sushi przygotowywane jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od preferencji jedzących, ryba może być ugotowana lub surowa. Ryż za każdym razem jest jednak ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Wyróżniamy kilka rodzajów sushi, ze względu na procedurę przyrządzenia oraz wykorzystane produkty spożywcze. Do najczęściej spotykanych rodzajów dania zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego układa się walcowate pałeczki oraz elementu ryby. Tworzenie maki polega na ułożeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zwinięcie całej kompozycji. Potrzebne jest przy tym skorzystanie z przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeżeli mówimy o konsumowania sushi – ważne jest tylko, by wkładać do ust kawałki w całości. Stąd też należy uważać, by danie podawać pokrojoną na małe porcje.