Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród licznych możliwości, które daje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń i spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie potrawy
Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. włoski kucharz Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film